Bovenbouw


De bovenbouw

bovenbouw
Groep 6 t/m 8


De digi-juf van groep 6
De klas van juf Yolanda is een volle klas, maar ook een heel gezellige klas. Het digibord staat aan. Op een whiteboard daarnaast staan de dingen geschreven die de kinderen echt niet mogen vergeten: accordeonles op dinsdag, gym op donderdag, vrijdag huiswerk inleveren. Aan de muur hangen kleurige tekeningen, echte blikvangers in de klas. 
Het is iets voor half negen en de kinderen kletsen met elkaar. Maar zodra juf Yolanda binnenkomt, is het stil. Na een korte instructie over een les begrijpend lezen gaan de kinderen zelfstandig aan de slag. Soms staat er een kind op om een woordenboek te pakken en heel af en toe overleggen er wat kinderen met elkaar. Als ik een opmerking maak over de rust in de klas, wijst juf Yolanda naar het digibord, waar de namen van de kinderen op staan, naast vrolijke poppetjes, een soort ‘avatars’.

“Het is een digitaal beloningssysteem dat heel goed werkt”, verklapt de juf haar geheim. “Als de kinderen kletsen of niet opletten, zelfs nadat ik ze gewaarschuwd heb, kunnen ze een rode punt krijgen. Als ze iets heel goed doen of goed hun best hebben gedaan, krijgen ze een groene punt. Je begrijpt dat ik liever groen uitdeel dan rood. Dat werkt ook het beste. Het is echt wel een onderwerp in de klas, de kinderen nemen dit heel serieus en het werkt uitstekend!”

Blogger

Juf Yolanda gaat wat betreft digitalisering nog iets verder dan dat. In haar groep wordt ook gewerkt met de tablets en daarnaast heeft zij ook een blog. Yolanda laat het zien op haar scherm. 
“De kinderen en de ouders kunnen er gebruik van maken. Ik geef mededelingen op deze manier door, deel foto’s en communiceer met de ouders. Dat werkt prima! Toch zou het zomaar kunnen dat we het volgend jaar weer anders doen, hoor. Ik weet niet of dit blijft. Er zijn zo veel mogelijkheden: ook Facebook is bijvoorbeeld een mooi medium om in te zetten. Ook in het lesgeven zelf is er al heel wat veranderd ten opzichte van vorig jaar door de tablets. De digitalisering gaat snel en ik probeer het allemaal zo goed mogelijk bij te houden!” Sowieso is groep 6 een groep waarbij er heel veel verandert voor de kinderen.
Ieder kind leert om het huiswerk en gymtijden op te schrijven in een agenda, zodat ze goed leren plannen. Ook gaan de kinderen in groep 6 niet meer met de bus naar uitjes, maar op de fiets. “Dat is een spannende onderneming voor de kinderen, maar ook erg leuk!” lacht juf Yolanda. “Behalve als het regent, maar ja, daar heb je regenjassen voor.” Het is duidelijk: in groep 6 wordt er al voorzichtig een start gemaakt met de voorbereidingen op de middelbare. En bij juf Yolanda gebeurt dat niet alleen in de echte wereld, maar ook ook in de digitale.


Veel te doen in groep 7

Het is twaalf uur en de ochtend zit erop. De kinderen vliegen de lokalen uit en het is een gezellige drukte. In no time is de bovenverdieping leeg en loop ik het lokaal van meester Jack in. Het is een gezellig lokaal, met kunstwerken van de leerlingen aan de muur, tafels in groepjes van vier en heel veel lichtinval. Met een bak koffie voor meester Jack erbij kan het gesprek beginnen.
Ik vraag naar de topografielessen op school, waar in groep 7 veel aandacht aan wordt besteed. Meester Jack gebruikt bij het oefenen graag het digibord: “Ik maak er een spel van met de kinderen, zo blijft alles beter hangen. Natuurlijk moeten ze thuis nog leren, maar dat gaat de meeste leerlingen goed af. Tien topografietoetsen worden er afgenomen en er waren vorig jaar vijf leerlingen die voor alle toetsen een tien hadden!”
Naast topografie is het verkeersexamen ook een belangrijk onderdeel van groep 7. “Dit bestaat uit een theorie-examen, een fietskeuring en een praktijkexamen. Kinderen krijgen één keer per week les vanuit het boek, maar ook kijken we filmpjes en oefenen we met oude verkeersexamens. Daarnaast fietsen we, vlak voor het examen, de route die gefietst wordt. En ook dit jaar zijn alle leerlingen geslaagd!” zegt meester Jack trots. “En alle lof voor de hulpouders, opa’s en oma’s, die ons ieder jaar weer bijstaan. Dit jaar hadden we zelfs een overschot aan mensen.”

Dagprogramma
“Iedere dag start met een kringgesprek, daarna gaan de leerlingen aan de slag. In de ochtend werken ze aan hun rekenen en taal. Dit gebeurt dan, omdat de kinderen dan nog fit zijn. Hierna gaan we naar buiten, daarna is er tijd voor wat eten en drinken en worden de verjaardagen gevierd, als die er zijn. Daarna gaan we verder met een spreekbeurt of een boekbespreking en dan volgt het laatste deel van de ochtend: de ene dag geschiedenis, de andere dag aardrijkskunde”, vertelt meester Jack. “In de middag is er tijd voor stillezen, zelfstandig werken of crea. Het zelfstandig werken is opgedeeld in ‘moet- en mag-werkjes’. De ‘moet-werkjes’ moeten af, en de ‘mag-werkjes’, het woord zegt het al, mogen af. Dit is voor leerlingen die wat sneller zijn.” 

Groep 7: wat wordt er toch veel gedaan op zo’n dag en wat kan meester Jack hier trots en met een grote glimlach over vertellen. Maar hij houdt de mooiste uitspraak voor het laatst: “Wij willen van ieder kind een goed mens proberen te maken.” Een betere afsluiter kan ik me niet voorstellen


De achtbaan van groep 8
Groep 8 is net een achtbaan. In een razendsnel tempo volgen Cito-toets, schoolkamp en de afscheidsavond elkaar op. Daartussendoor worden er ook nog schoolfeestjes georganiseerd. Ellen, de moeder van Daan (9), Rowin (11) en Sanne (14) vertelt hoe zij het laatste jaar van haar dochter op de Griffioen ervaren heeft.

De Cito-toets, dat is de eerste mijlpaal in groep 8. Mijn dochter zag daar best tegenop. Gelukkig maakten de juffen de kinderen goed duidelijk dat er van ‘verknallen’ geen sprake kon zijn: er zou gekeken worden naar de resultaten van de leerlingvolgsysteemtoetsen die door de gehele basisschooltijd worden afgenomen. Uiteraard iets gespannen, maar zeker niet op van de zenuwen, vertrok mijn dochter naar school voor de eerste ochtend Cito-toets. Het viel alles mee.

Op de fiets op kamp

Toen de volgende mijlpaal: het schoolkamp. Mijn dochter wist niet of ze het zag zitten om te gaan. Ze vond het kamp wel leuk, maar het slapen niet. Liever slaapt ze thuis. Ik sprak met haar af dat ik het zou gaan bespreken met juf Corrie. Van haar begreep ik dat er heel veel mogelijk was, maar dat het achteraf meestal niet nodig bleek. Ze vertelde over een kind die van zijn moeder voor elke avond een brief meegekregen had, in verband met vreselijke heimwee. Na het kamp gingen de brieven ongelezen weer mee terug. Wij besloten dat als het echt nodig was, mijn dochter mij even kon bellen. Met een goed gevoel ging ik weer naar huis.

De dag van vertrek brak aan. Allemaal op hun fiets, inclusief juf Corrie en de andere begeleiders. Ik had me voorgenomen om niet te gaan huilen. Mijn dochter lachte.

Het thuisfront kon elke dag op de site van de school zien hoe de kinderen het hadden. We zagen een hoop lol, gekkigheid en kinderen die het ontzettend naar hun zin hadden. Naarmate het kamp vorderde, zag ik hier en daar de vermoeidheid toeslaan, maar de lach bleef.

Vooral de foto’s van de dag waarop ook andere leraren van school naar het kamp kwamen, raakten me. Ik realiseerde me dat iedere leraar eigenlijk al bezig was met afscheid nemen van de kinderen. Zij zijn acht jaar een belangrijk onderdeel geweest van het leven van de kinderen, al helemaal wanneer er dingen in het leven van een kind gebeuren die de boel op zijn kop zetten. In ons geval gebeurde dat helaas met het plotselinge overlijden van mijn man.

Jammer voor mijn dochter, maar gelukkig voor mij, brak ook de dag weer aan dat ze terugkwamen. Met verschillende ouders stonden we in spanning af te wachten. Terwijl mijn dochter nog half op haar fiets zat, greep ik haar. De tranen rolden over mijn wangen, zo blij was ik dat ze weer thuis was.

Afscheidsavond
Hiermee was het natuurlijk nog niet klaar: de afscheidsavond kwam eraan. In het diepste geheim werden voorbereidingen getroffen. Juf Corrie bedacht een thema en de klas mocht daar een invulling aan geven. Er zijn standaardpakketten die scholen kunnen gebruiken voor de afscheidsavond, maar daar beginnen ze op de Griffioen niet aan. Het wordt allemaal zelf bedacht, origineler kan niet. Ik kreeg weinig te horen, want de inhoud was strikt geheim.

Eindelijk was daar het moment. ’s Ochtends was er nog een generale repetitie in Landvast in Alblasserdam, waar die avond het spektakel, Griffioen’s got talent, zou plaatsvinden.

Het was een geweldige voorstelling, met mijn dochter als Wendy en een klasgenoot als Martijn. Er waren allerlei acts: stoere acts met een fiets, een dansact van een groep meiden, een acrobatenact met jongens met ontbloot bovenlijf met borsthaar erop geplakt en nog veel meer. Het was een superavond.

De avond eindigde natuurlijk in tranen. Niet alleen de kinderen huilden, maar ook de juf en heel veel ouders.